Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Agent: Pandacsöki Boborján a világhálón

2004. 10. 18.

Boborján Beszélgető Robot

Dolák-Saly Róbert és az AITIA Rt október 12-én mutatta be a L’art pour l’art Társulat legendás karakterének internetes inkarnációját. Beszélgető robot, chatbot – kérdéseket intézünk hozzá, felettébb egyéni stílusban válaszol rájuk. BoBeRt nemcsak szóban, hanem jellegzetes arcmimikájával is reagál ránk.

BoBeRt az AITIA sikeres chatbot technológiájának (vBroker, EuRéka) legújabb arca. Tudásbázissal rendelkezik, elemzi mondatainkat, majd az általunk beírthoz tartalmilag hasonlót társít. A sajátos boborjáni válasz a dialógusboxban jelenik meg.

Ki Boborján?


Az 1986-ban (Laár pour Laár néven) alakult, abszurd humorra specializálódott L’art pour l’art Társulat a kilencvenes évek közepén, Szászi Móni alapötletével, az „abszurd szappanopera” Besenyő családdal robbant a köztudatba. A családtagokat nem tervezték meg előre, karaktereiket nem dolgozták ki, hanem a színészek személyisége alakította őket. Elsősorban két szereplő, a „vidéki rokonra” emlékeztető, parasztos modorú Besenyő Pista bácsi (Laár András) és Pandacsöki Boborján (Dolák-Saly Róbert) váltak népszerűvé. Utóbbi volt a legeredetibb, legegyedibb: „réveteg tekintetű, bamba, de jóhiszemű fickó, aki az öreg és tapasztalt Besenyő Pista bácsi befolyása alatt áll” – írta az egyik lelkes kritikus. A szójátékokban, nyelvi leleményekben bővelkedő szöveg mellett az arckifejezések és a mozdulatok szintén jelentős szerepet játszottak.

Boborján nem kerülhette el sorsát, a hagyományos médiából a világhálóra vándorolt: elkészült beszélgető robothasonmása, mindig elérhető, interaktív kapcsolatot létesíthetünk vele. Csak egy Macromedia Flash plugin szükséges hozzá, 1024x768 az ajánlott felbontás. November elején pedig elindul az internetes oldalakat boborjánosító ( kicsit nehézkes angolsággal: boborjánolize), azaz a szövegeket mókásan-abszurdan átformáló Bobweb.

A chatbottal egyidőben jelent meg Dolák-Saly Róbert és Szászi Móni Boborján című kötete is. Ízelítőül néhány sor az oly jellegzetes humorból: „… évek óta megfigyelés alatt áll” – olvassuk az ismertetőben. „Felszólításunkra nem volt hajlandó igazolni magát, azzal az olcsó kifogással, hogy nincs személyi igazolványa. Súlyosbító körülmény, hogy – mint mondja, őt ez nem is érdekli, merthogy a szóban forgó okmány nem ehető (sem céklával, sem csokiöntettel). Pedig Boborján kézzel foghatóan valós személy: Dolák-Saly Róbert álnéven fejti ki színpadi és írásos tevékenységét. Tettestársa, Szászi Móni másodrendű vádlott bujtogatásban, bűnpártolásban marasztalható el.”

A chatbot

„A Besenyő család is a chatbotnak teremtette ezt a karaktert” – nyilatkozta Tatai Gábor a fejlesztőcsoport vezetője, az AITIA Rt. elnöke. A csoport tagjai: Laufer László, Molnár György, Dávid Zoltán, Paján Zsolt és Dolák-Saly Róbert. A letűnt korok burleszkjeit idéző animáció (arcmimika, gegek, stb.) és a honlap felülete az AITIA Design Studio grafikusainak a munkája. Tatai Gábor arra célzott, hogy a jelenlegi chatbotokkal általában igen érdekes kommunikációt folytatunk.

Még az állítólag legintelligensebbekkel is: például Ray Kurzweil honlap-kalauzával, a meghökkentő prognózisairól ismert polihisztor alteregójának tekintett Ramonával csevegve, a honlapról, transzhumanizmusról, gép-jövőről viszonylag zökkenőmentesen diskurálunk, ám, ha a helyi időjáráshoz, vagy az amerikai futballhoz hasonló banalitásokról faggatjuk, igencsak meglepő, a kérdéssel köszönőviszonyban se álló, megmosolyogtató válaszokat kapunk. Kritikus elmék fel is róják mindezt a gépi intelligencia szószólóinak, holott már az óriási fejlődés, hogy egyáltalán botokkal diskurálhatunk.

Boborján esetében a félreértések a karakter jellegéből adódnak, és szórakoztatóan sülnek el. Mintha egy abszurd dráma dialógusait olvasnánk. Állítólag nem szabad neki mondani, hogy Johnson, mert teljesen kiakad tőle. („Hááááááááááááááááá” a felelet.) Időnként úgy kezdi, hogy „nesze egy kis csoki!” Szó szót követ, majd újfent a csokinál tartunk. Kérdés: „szereted a csokit?” Válasz: „igen, de nem adok.” És így tovább. Felettébb gyakran hivatkozik Besenyő Pista bácsira.

A technológia középpontja a többéves fejlesztés dialógus motor. A chatbot karakterét a dialógus tudásbázis adja: „ebben találhatók azok a kérdések, amelyekre BoBeRt-et felkészítettük, és ebből választja ki a Boborján által megfelelőnek tartott választ. A böngészőben szövegesen megjelenített válaszokhoz a Boborjánról készített képszekvenciákat is hozzárendeljük, ezzel is életszerűvé tesszük a beszélgetés hangulatát.” Valóban életszerű a hangulat. Bizonyára Besenyő Pista bácsi is így gondolja.

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 2004 | Boborján | Figurák
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja