Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

CD Panoráma: Az Õskortól a Reményig

1996. 06. 01.

Lemezmellékletünkön a Besenyő család Anti bácsija "szokatlan" oldaláról mutatkozik be. Dolák-Saly Róbert vadonatúj lemezéből nyújtunk át egy kis audio- és videoízelítőt. Egy sokoldalú művész munkásságát foglalja össze a 65 perces album, amelyen tizennyolc dal hallható.


A L'art pour l'art Társulat tagjaként, mint a Besenyő család Anti bácsija és mint a család ifjú, bugyuta barátja, Pandacsöki Boborján, humoros oldaladról ismerhet az ország, ezen a CD-n azonban mintha egy "búskomor", az életben, az emberekben csalódott előadót hallanánk. Valójában hány arca van Dolák-Saly Róbertnek?

Ha a tükörbe nézek, valóban két arcom van. Az egyiket balról látom, ha pedig elfordulok, akkor egy másik profilt látok, ami picit elüt az előbbitől. De a kettő mégis együtt jelent engem.

Gondolom, a kérdés azért nem erre irányult. Meggyőződésem, hogy mindegyikünkben többféle egyéniség lakozik, s a sokszínűség attól függően jut kifejezésre, mennyire engedjük magunkat kibontakozni. Úgy vélem, sokan szerepet játszanak, amikor felvéve egyetlen arcot, ezután mindig ennek megfelelően viselkednek, ennek igyekeznek mindenképpen megfelelni. Úgy érzem, mindannyiunknak van egy humoros oldala és egy komoly arca is, élethelyzettől, hangulattól függően. Nem hiszem egyébként, hogy különleges alkat lennék.

De az ellen tiltakozom, hogy pesszimista és búskomor lennék. Amit dalaimban a világról megfogalmazok, azt a valóságnak érzem. Tényleg úgy látom, hogy ennyire komor, rossz a helyzet, de éppen az életigenlés fogalmazódik meg a szövegeimben. Aggódás ez a körülöttünk zajló történések miatt. Szeretetlenség, figyelmetlenség, nemtörődömség, bunkóság vesz körül minket, nemcsak a nagyvilágban, hanem a közvetlen környezetünkben, a munkahelyeken és a családokban is.

Hány év termését öleli fel az új CD-d, az Őskor?

Négy évét. Nagyon sok dal született ez idő alatt. Közülük tizenkét korábbi és hat új dal került a lemezre.

E versek önállóan is megállnák helyüket, vagy csak azokkal a dallamokkal, ahogy halljuk őket a korongon?

Ezt igazán nem én, hanem a közönség tudná eldönteni, ha egy önálló kötetben olvasná, és kedvezően reagálna rá. Csupán dalszövegeket akartam írni. Ha ezeket mások versértékűnek tekintik, akkor ez számomra megtisztelő és hízelgő.

Egyik dalod, amelyet a lemezmellékleten is hallhatunk, a Remény címet viseli, tehát mégis csak bizakodsz!

Végletes típus vagyok, azt szoktam mondani: ha a gondolatainkat egyszerűsítjük, mint a törteket, akkor végeredményben oda jutunk, hogy feltesszük a kérdést, vállaljuk-e dolgainkat, életpártiak vagyunk-e vagy sem. Úgy érzem, ha komolyan akarom végezni a munkám, akkor nyitott szemmel kell járnom a világban. Márpedig nagyon sok dolog nem tetszik abban, ami körülöttünk zajlik, és azt mindig is szóvá fogom tenni. Érdekes, hogy ezt a magatartást összetévesztik azéval, akinek nincs kedve élni. Talán az emberek "szembenéző" képességével van baj, és semmiről sem akarnak tudni, ami nem rózsaszín.

Miért Őskor a lemez címe, s miért pont e szerzeményről készült a videoklip, amelyet a mellékletünkön láthatunk?

Úgy érzem, ez a dal foglalja össze legjobban a lemez tartalmát: végül is arról szól, hogy nem sok fejlődés történt az elmúlt évezredek alatt a Homo sapiensnek nevezett élőlény agyvelejében: ugyanolyan gátlástalan, mint amilyen régen volt...

Élőben is hallhatja majd a közönség a dalaidat?

Igen, ősszel szeretnék koncerteket tartani, szeptember-október táján színpadra lépni.

Falusi Tamás

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
LemezekŐskor
Dolák-dalokRemény
Címkék: 1996 | CD Panoráma | Őskor
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja