Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Esti Hírlap: Akusztikus nyavalygások nélkül

1996. 01. 19.

Dolák-Saly Róbert új szólólemezén dolgozik

"Mint Önök közül nagyon sokan tudják, nem csak kiváló humoros színpadi művész vagyok, hanem fenomenális dalszerző is; számaimat nemcsak én írom és én adom elő, hanem én is éneklem." - hallhattuk Dolák-Saly Róbert önvallomását valamelyik Vastyúk is talál szeget című televízióműsorban.

Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy jó pár éve megjelent Láthatatlan ég című, lírai dalokat tartalmazó kazettája és most dolgozik egy CD-lemezen, mely Őskor címmel kerül majd a boltokba.

Annyit megénekeltél magadról, hogy Győrött születtél, Dunaújvárosban jártál iskolába, de Budapesten érettségiztél. Mi történt azután?

Érettségi után elmentünk egy presszóba, ahol én somlói galuskát kértem. Ott egy órát töltöttünk beszélgetéssel, az ezt követő évtizedekben pedig zenész lettem, néha tanárként is dolgoztam, majd bekerültem a L'art pour l'art Társulatba. Most a legújabb CD-lemezemen dolgozom, ez várhatóan április elsején fog kikerülni a boltokba.

Nem félsz attól, hogy a társulat sikerei után csak azért ül majd be a közönség a koncertjeidre, mert azt hiszi, hogy Pandacsöki Boborján fog énekelni?

Nem, egyrészt mert az elkövetkező hónapokban koncertem nem lesz, másrészt pedig akit az érdekel, amit humoristaként csinálok, az elmegy arra az előadásra, aki pedig a zenémre kíváncsi, az jegyet vált a koncertre. Bízom abban, hogy a közönség tud szelektálni, és nem szeretném, ha sznobokkal lenne tele a terem csak azért, mert most divatos dolog Dolák-Saly Róbert-koncertre menni.

Volt egy kazettád, a Láthatatlan ég, mely valamilyen technikai malőr miatt nem került ki a boltokba.

Ahogy az lenni szokott, a forgalmazási csatornák bedugultak. Ezenkívül a kazettanyersanyag minősége sem volt kielégítő. A minőségi problémát úgy orvosoljuk, hogy a teljes zeneanyagot CD-n is megjelentetjük és az új kazetta alapanyaga is jobb lesz. Egyébként a hat új szerzeménnyel együtt most tizennyolc dal kerül a lemezre. A forgalmazást pedig a kiadó szeretné jobb reklámmal segíteni. Klipet is készítünk a címadó dalból, felújítjuk a Láthatatlan ég klipjét is, és ősszel - ha lesz időm - újszerű, látványban gazdag koncerteket is tervezek.

Egyszemélyes a produkció?

Igen, abban az értelemben, hogy a zenét és a szöveget én írtam. A hangszerelés már csapatmunka volt: Kisvári Ferenccel és Tamási Lászlóval dolgoztam együtt, a hangmérnökünk pedig Kerpel Péter volt. Szponzoraim nincsenek, a kiadó (PolyGram) vállalt minden kockázatot, egyrészt azért, mert szívügyének tekinti a lemezt, másrészt pedig azért, mert a L'art pour l'art Társulat népszerűsége segíti a kiadvány sikerét.

Többnyire lírai dalokat hallhatunk a lemezen?

Nem akusztikus nyavalygások gyűjteménye a lemez, hanem nagyon kemény, vitriolos kritikájú dalok találhatók rajta. Nem a lágysággal akarom megragadni a hallgatót, hanem a mondanivalóval.

Lukács Csaba

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
LemezekŐskor
Címkék: 1996 | Esti Hírlap | Őskor
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja