Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Hírextra.hu: Dolák-Saly: "Idegesít ha kerülgetnem kell az embereket"

2010. 08. 01.

Az eredeti cikk megtekintése

A múzeumba járás manapság elég nagy divat lett. Erről a híres humorikon, Dolák-Saly Róbert mesélt.

A hazai kabaré meghatározó személyisége önfeledten mesélt a kiállításokkal kapcsolatban. A művész elmondása szerint, egyre népszerűbbek lesznek a tárlatok, amit nem biztos, hogy jó szemmel néznek egyesek…

Milyen rendszerességgel látogatsz múzeumba?

Naponta egyszer, kivéve, ha ebédelek, mert akkor ebéd után átmegyek egy másikba. Értelemszerűen ilyenkor napi két látogatást teszek.

Melyik a kedvenc kiállító termed?

Egyszerűen nem tudok választani. Annyira szeretem mindet, hogy mindig elérzékenyülök, amikor éppen valamelyikben ott vagyok. Így voltam tegnap is, amikor azt hittem, hogy a Hadtörténeti Múzeum a kedvencem, és lám, most, amikor éppen a Rendőrség-történeti Múzeumban vagyok, már változott ez az érzés.

Melyek azok a kiállítások, amiken biztosan részt veszel?

A csigolya-kiállítás mindig nagyon érdekelt. Eddig sosem hagytam ki, ha bárhol csigolyákat lehetett megszemlélni. Ennyire csak a vasútállomás-kiállítás vonz. Ha külföldre megyek, mindig megnézem, ha kiállítják a vasútállomásokat. Legutóbb a Louvre-ban volt ilyen, ha jól emlékszem.

Van kedvenc képzőművészed?

Van, de nem szeretném megnevezni, mert megharagszanak a többiek. Múltkor is, amikor erre a kérdésre Csontváry Kosztka Tivadart említettem meg, egy szombathelyi kocsmában megvertek Paul Cézanne leszármazottai. Ezt még egyszer nem vállalom.

Szerinted mennyire népszerűek a kiállítások manapság?

Nagyon. Idegesít is, hogy nem tudok egyenesen menni a termekben, mindig kerülgetni kell a többi látogatót. Legutóbb emiatt este tízkor végeztem az egyik múzeumban.

Van kedvenc kortárs művészed?

Van, de őt sem merem megnevezni. Ez veszélyesebb, mint a régiek megemlítése, mert a riválisok még élnek, és félő, hogy személyesen bosszulják meg, ha nem őket emelem ki.

Milyenné alakítanád a világ művészetét, ha tehetnéd?

Ha rajtam múlna, több csigolya-, és vasútállomás-kiállítás lenne a világon. A plázákat átalakítanám, és odaköltöztetném ezeket. De hát, nem rajtam múlik. Amikor erről a fodrászomnak beszéltem, elrontotta a hajamat. Úgyhogy most is visszaszívom, amit mondtam.

Tamási Ágnes Anna

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 2010
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja