Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Hírtükör.hu: Dolák-Saly Róbert: Agyatlantisz, avagy az ember tragédia

2010. 02. 22.

Visszavonhatatlanul tavaszodik! Ilyenkor szoktam útikönyveket ajánlani. Ezúttal Agyatlantisz megismerésére buzdítom az Olvasót! E kivételes "gumiverzum" egyelőre csak idegenvezetővel látogatható. Vele viszont vigyázni kell, semmi kedveskedés, semmi személyes - mert az idegenvezető csak idegent vezet. Ilyen szempontból bajban van, aki hallotta, látta már Dolák-Saly Róbertet, esetleg olvasta előző könyvét, a "Madáretető"-t, tehát ismeri az ő abszurd, szó-, agy- és könnyfacsaró poénjait. Agyatlantisz kontinensekre és országokra tagolódik, amit megismerhetünk ha nem kerüljük a felhajtást (azaz a dupla oldal kihajtását). Van Eufória Mámori-tóval, fővárosa: Extázis.

Az Operációs-tengerben található a Memória-árok, és a Hiszi a Piszigetek, amik a Bermuda három sarkát jelölik: úgy is mint Svindli, Stikli és Simli... És ez még csak a térkép. Ezen kívül van a könyvben képregény, zászló, címer, számtalan képmontázs, fotó és rajz... A szerző ötleteket és segítséget kapott egy pszichiátertől, aki azt is javasolta, hogy a könyv megírása után keresse fel őt a szakrendelésen.

Persze az egész kitalált világ (ahogy az lenni szokott) csak kerettörténet a novellákhoz, fiktív riportokhoz, élménybeszámolókhoz, mélyről támadó poénokhoz, ami az igazi lényege a könyvnek. Szellemes utazás az elme háborított partvidékein - totál bolondra fordítva. Beteg világunk paródiája. Igen komoly bajok vannak a társadalomban, az emberi kapcsolatokban, az egyéneknek önmagukkal és környezetükkel. Erre utal az alcím is: "az ember tragédia".

Mi sem igazolja ezt jobban, mint a mázsaszámra megjelenő ezoterikusba hajló "életjobbító" könyvek. De van-e jobb gyógyszer a nevetésnél? A mellékhatások: kialakulhat a felülemelkedés képessége a mindennapok nyűgei felett, előfordulhat, hogy akár hosszabb ideig is nyugodtak és derűsek maradunk. Ne keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét, de mesélje el barátainak, szomszédainak, óvodás és űrhajós ismerőseinek...

LA

Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja