Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

ITmánia.hu: Bemutatkozik a Boborján Beszélgető Robot, azaz BoBeRt

2004. 10. 12.

"Besenyő Pista bácsi is a chatbotnak teremtette ezt a karaktert" - mondta Tatai Gábor, a BoBeRt-et kifejlesztő csapat irányítója, az AITIA Rt. elnöke.

Dolák-Saly Róbert és az AITIA Rt a mai napon a Centrál Kávéházban mutatta be Pandacsöki Boborján, a L'art pour l'art Társulat legendás hősének internetes mását. BoBeRt, azaz a Boborján Beszélgető Robot a feltett kérdésekre sajátos stílusában válaszolgat. A www.boborjan.hu címen is elérhető chatbot (beszélgető robot) válaszait kiegészíti a klasszikus boborjáni arcmimika internetesített megfelelője is.

BoBeRt működését az AITIA saját chatbot technológiája teszi lehetővé, melynek lényege, hogy a felhasználó által beírt mondatot a rendszer elemzi, majd a tudásbázisában az ehhez tartalmában hasonló mondatot társítja, végül az ehhez tartozó boborjáni választ megjeleníti.

"A Besenyő család is a chatbotnak teremtette ezt a karaktert" – mondta Tatai Gábor, a BoBeRt-et kifejlesztő csapat irányítója, az AITIA Rt. elnöke. Ezzel arra utalt, hogy a csetelő robotok jelenleg gyakran értenek félre mondatokat és adnak fura válaszokat. Ez más chatbotok esetében is szórakoztató eredményre vezet, pláne ha a jól felismert kérdésekre is furcsa feleletet ad. Ez a jellegzetesség nagyszerűen passzol Boborján sajátos stílusához.

Az internetes Boborján robot technológiájának középpontjában az ún. dialógus motor van, mely egy többéves fejlesztés eredménye. E szoftvernek a jövőben számos felhasználási lehetősége lesz. Ehhez csatlakozik a dialógus tudásbázis, amely a chatbot karakterét adja: ebben találhatók azok a kérdések, amelyekre BoBeRt-et felkészítettük és ebből választja ki a Boborján által megfelelőnek tartott választ.

A böngészőben szövegesen megjelenített válaszokhoz a Boborjánról készített képszekvenciákat is hozzárendeljük, ezzel is életszerűvé tesszük a beszélgetés hangulatát. Így jelennek meg Boborján sajátságos arcmimikái és gegjei. Az animációkat és a website felületét az AITIA Design Studio grafikusai készítették, akik a Flash fejlesztőeszköz lehetőségeit kihasználva érték el a régi burleszk filmekre oly jellemző hatást.

A csetelő robotot bárki kipróbálhatja az Interneten a www.boborjan.hu címen. A megjelenítéshez mindössze egy Flash plugin szükséges. A honlapon Dolák-Saly Róbert és Szászi Móni most megjelent könyvéről is találhatók információk és képek.

További fejlemény, hogy november elején elindul ugyanezen az oldalon a Bobweb szolgáltatás, ami az egyes internetes tartalmakat boborjánosítja ("boborjánolize"), azaz az oldalak küllemét megtartva, a szöveget átalakítja boborján-stílusúra. A BoBeRt-et kifejlesztő csapat tagjai: Laufer László, Molnár György, Paján Zsolt és természetesen a művész úr, Dolák-Saly Róbert.

Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja