Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Kurir: Bio-Tutankhamon

1996. 01. 18.

Dolák-Saly Róbert dalíró, előadóművész kedvencei

Mi a kedvenc tárgyam? A biológia. De tényleg. Végzettségem szerint biológiatanár vagyok, és rengeteg ilyen témájú könyvem gyűlt össze. Érdekel a kozmológia és az asztronómia is - de nem az asztrológia, meg a manapság divatos okkult dolgok. Én a tudomány, a realitás felől szeretek megközelíteni mindent. Szerintem megbízhatóbb, komolyabb kiindulópont, hiszen sokszor kipróbált bizonyított tényeken alapul.

Természetesen a biológia is ilyen. Szívesen lettem volna biológus, de ahhoz, hogy az elképzeléseimnek megfelelő technikai körülmények között dolgozhassak e területen, valószínűleg disszidálnom kellett volna. Ezt pedig a családomra való tekintettel nem tettem meg. Az alkotó-, művészpálya, amire áttértem, szerencsére nem függ olyan mértékben a technikai adottságoktól, mint egy tudósé. Szerényebb feltételek mellett is lehet színvonalas produkciót nyújtani. Milyen tárgyat szeretek még? Nem igazán kötődöm a tárgyakhoz...

De biztosan szeretni fogom a most készülő CD-met. Tizennyolc saját szerzeményem szerepel majd rajta, és Őskor lesz a címe. Erről meg eszembe jut a gitárom, ami nagyon drága nekem, a szó szoros értelmében is. Vagyis borzasztó sokba került. Ilyet őrültség megvenni, mert ha mást akarnék helyette, el sem tudnám adni vagy csak tizedáron, az meg hülyeség lenne. Még jó, hogy nem akarom eladni, viszont abszolút elégedett vagyok vele. Egy elektroakusztikus, amerikai Ovation-ről van szó. Hangolni is alig kell, szuper. Gyűjteni nem szeretem a porfogókat.

Persze azért néhány tárgyat mégiscsak őrzök, amik érzelmileg nagyon fontosak nekem. Ilyenek a nagypapámról és édesanyámról rám maradt albumok. Ők mindketten polihisztorok voltak, csodálatos emberek, akik többek között festettek, rajzoltak is. Sőt apám szalmaképeket is készített. Láttam efféléket kiállításokon is, de az õ Tutankhamon-ábrázolását egyik sem múlta felül. A szalmaszálakat hosszab-rövidebb ideig égette-pirította, ettől aztán különböző színárnyalatokat nyertek.

A szálakat megfelelő méretűekre vagdosta és felvitte egy kemény lapra, képpé formálva. A Tutankhamon-portrét például nem adnám semmiért. Hozzátartozik ez életemhez, mint a biológia, mint a könyveim, mint a lemezeim, mint a gitárom. Ha nem mégjobban.

(PODONYI)

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 1996 | Kurir
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja