Keresés

Madáretető - Könyvismertető

2010. 03. 11.

Klikk... ...és katt! Dolák-Saly Róbert legújabb kötetét tartja kezében az Olvasó. A világszerte ismert Wurlitzer-díjas írónak halhatatlan remekművek egész sorát köszönheti az emberiség.

Fényes karrierje az Egyesült Államokban megjelent, és pillanatok alatt a bestsellerlisták élére került Dandárkugli című regényével kezdődött, amelynek sikerét hamarosan túlszárnyalta a Koreában kiadott Csendes tepertők hattyúnásza.


Ezután szinte minden műve páratlan nemzetközi elismerést hozott. Pipec című regényére három Nobel-díjat kapott. Több mint hatvan országban húsz könyve lett kötelező olvasmány, köztük a hazánkban is megjelent Bence, orrodon a kence.

Jelen írásának a címe - Madáretető - az író elmondása szerint akkor jutott eszébe, amikor madarat etetett.

A szerző

Dolák-Saly Róbertnek ez nem a másik oldala, hanem az egyik, ahogy Boborján nevű alteregója mondaná. Az egyik a sok közül. Nem a zenész, nem a dalszerző, nem a tanár, nem a színész, hanem az író, akit a nyolcvanas években a L'art pour l'art tagjaként ismert meg a nagyközönség.

A társulattal új műfaj tört be a szórakoztató műsorok világába: megszületett a magyar abszurd humor, az egyetemisták kabaréja. A futuristák meglepetéselvével rokon, szójátékokra épülő, politikamentes, öncélú (?) nevettetés - olykor a halandzsa Karinthy által szentesített rangján. Példa rá a Lila liba, a Winnetou, A három testőr és a jeti vagy a legutóbbi Rigoletto avagy a rotterdami toronyőr című színházi est. A Madáretető Dolák-Saly Róbert koholmány- és kacsagyűjteménye.

Újságírói stílusparódia, ötletakrobatika, többszörös nyelvi bravúr. Abból indul ki, hogy egy elsüllyedt kontinens - az Agyatlantisz - kutatása során a régészek a távoli jövőben felbecsülhetetlen dokumentumok birtokába jutnak: három épen maradt napilapszám kerül a kezükbe i. e. 2002-ből. A lapszámok belföldi és külföldi tudósításokat, riportokat, kultúrrovatot, ételrecepteket, rendőrségi- és sporthíreket, divatot, mesét, képregényt, apróhirdetést, horoszkópot tartalmaznak - az agyatlanság végső határáig. A "lelet" fergeteges szórakozást ígér mindenkinek, aki tud és szeret magán, magunkon nagyokat röhögni.

A szerkesztő

Kapcsolódó linkek

Madáretető
Címkék: 2002 | könyv | madáretető
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja