Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Magyar Nemzet: Agyatlantisz

2009. 12. 19.

Könnyű is meg nehéz írni olyan könyvről, amelyik így kezdődik: „Kórhatár – Tizennyolc éven felüli alkalmi süketeknek felolvasni csak kiskorú fülügyelete mellett ajánlott”

Könnyű, mert rögzíthetjük, hogy Dolák-Saly Róbert agya az átlaghoz képest abnormálisan működik, de azt is, hogy: lehet, hogy ő a normális, és mások nem. Minden mondatát másképp fejezi be, mint várható, amivel folyamatos szellemi izgalmat és nevetést ingerel. Nagyon tudja, hogyan kell úgy szórakoztatnia elménket, hogy közben ne szomorítson el, ami abból fakad, hogy színpadon dolgozik, és profin bánik a közönséggel. Kiismerte. Emellett képes harsány kacagást kiváltani, miközben egy pillanatra sem lép az olcsó humor felé. Nem is kacsingat rá.

Nehéz ugyanakkor értékelni az új könyvét, mert unalmas dolgokat kell leírni róla. Például hogy a szerzőt, saját bevallása szerint, az e hasábokon megjelenő egykori sorozata szoktatta vissza az írásra, Valamint hogy Dolák-Saly második önálló könyve nem rosszabb, mint a hat kiadást megért első. Sőt! Bizonyos értelemben jobb is, mivel összeszedettebb munka, a különféle műfajok egységes szerkezetbe vannak rendezve. Valamint hogy a szerző nemcsak írni, de rajzolni is tud, maga alkotta mega könyv illusztrációit, ami szintén rendhagyó, nemcsak azt bizonyítja, hogy Dolák-Saly Róbertnek jó a kézügyessége, hanem azt is, hogy tud egyszerre szövegben és képben gondolkodni. Az Agyatlantisz egyébként abszurd utazás egy abszurd földrészen, ahol találkozhatunk az emberiség minden abszurditásával. Szerencsére Agyatlantisz már elsüllyedt, így felfoghatjuk úgy is ezt az utazást, mint valamiféle szembesülést, egyben szabadulást. Mármint saját magunktól. A könyv rendkívüli erénye, hogy a benne lévő írások nemcsak egyben olvashatók, hanem darabonként is, sőt bármikor megismételhetők. És tanúság arra, hogy a színpadi humor papíron is életképes, illetve ha ez nem igaz, akkor Dolák-Saly Róbert nagyon érzi a kettő közötti finom átmenetet. A könyvben található diavetítéseket pedig az örökkévalóságnak ajánljuk.

Hanthy Kinga

(Dolák-Saly Róbert: Agyatlantisz avagy az ember tragédia. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2009)

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum

Kapcsolódó linkek

Agyatlantisz
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja