Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Magyarhirlap.hu: Mindennapi tudathasadásaink

2009. 12. 29.

Dolák-Saly Róbert neve néhány éve már nem csak a Besenyő családot kedvelőknek ismerős.
Az Európa Könyvkiadónál most jelent meg Agyatlantisz című kötete, amely a Madáretető című, 2002-ben kiadott opus folytatása, sőt helyesebb lenne úgy fogalmazni: az előzménye. Aki már most nem érti, az olvasson tovább gyorsan.

Magyarósi Gizella, a kötet szerkesztője így jellemezte Agyatlantisz világát: „Ősi szigetvilág az Óperenciás-tengeren túl, valahol a komédia és a tragédia határvidékén”. Agyatlantisz az a hely, ahonnan a Madáretető című kötetben olvasható, csavaros humorral gazdagított napilapszámok származnak, így talán már érthetőbb a jelen mű előzmény jellege. Most pedig íme: 2009-ben végre előkerült Agyatlantisz térképe, és idegenvezetőnk segítségével be is járhatjuk az elsüllyedt kontinenst.

Hétköznapjaink, emberi világunk újabb görbe tükrét tartja tehát kezében az érdeklődő olvasó, mindezt a Dolák-Saly Róbert által megformált, ismert figurák tolmácsolásában (Naftalin Ernő, Anti bácsi és Leopold a raccsoló porondmester), kifordított képregények és rövid történetek formájában. Már a képzeletbeli Agyatlantisz térképe is sokatmondó, a földrészek, országok beszédes neveket viselnek: Ezotéria, Szorongázsia és Amnézia mellett még számos, ismerős kifejezéssel, szójátékkal létrehozott településsel találkozunk itt, a szerző „gumiverzumában”.

Dolák-Saly Róbert bemutatja az emberi agyatlanságokat, azaz mind a tizenkét országot, az abszurd humor segítségével: nem menekülhet a kritika elől sem a média, sem a párkapcsolatok területe, de a politika vagy a képes gyermekmesék jellegzetesen elrajzolt sorozata sem Winnetou-tól az Öreg néne őzikéjéig. Nézzük, miből válogathatunk még: Naftalin Ernő úti jó tanácsaival látja el a kíváncsiakat, majd egy-egy jellegzetes agyatlantiszi ország történeteit olvashatjuk el, illetve többször találkozunk Anti bácsi dalainak pontos szövegével.

A mű alcíme sem véletlen, végre képregény formájában is élvezhető Az ember tragédia című alkotás. Akinek pedig mindez nem lenne elég, ha még nem fáradt bele az olvasásba és a kacagásba, annak javasoljuk, hogy aktivizálja magát, mindjárt próbálja is ki a recepteket, amelyeket a „nő elvesztésére” ajánl a szerző. A siker nem marad majd el!

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 2009 | agyatlantisz | könyv
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja