Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Mai Nap: Dolák-Saly otthon nem Anti bácsi

1996. 06. 02.

A L'art pour l'art Társulatot senkinek sem kell bemutatni, a Besenyő család poénjain egy ország röhög. "Majszoljon, apuka! - Jó, maj' szólok!" - nekem ez a kedvencem. A nagypapa, azaz Anti bácsi, vagyis Dolák-Saly Róbert fura kettősségben él mostanában: több időt tölt együtt "fogadott" famíliájával, Besenyőékkel, mint igazi családjával.

Mondd, meddig bírjátok még az állandó szóviccgyártást?

Szerintem 10-15 év még benne lehet a L'art pour l'art-ban - mondja Robi. - Persze ez nem jelenti azt, hogy ilyen sokáig csináljuk a Besenyő családot, mert abba belesavanyodnánk. Hogy ne utáljuk meg az egészet, az elkövetkező időszakban sokkal kevesebbet fogunk fellépni, több időnk jut a pihenésre.

Robi otthon is egész nap szórja a poénokat? - kérdezem párjától Szászi Mónitól.

Hála istennek nem, mert attól megőrülnék. Jó humora van, de szerencsére, nem viccelődik reggeltől estig.

Nem Anti bácsiként élem az életemet - röhögi el magát Robi.

Móni! Mostanában a te neved is olvasható a Vastyúk is talál szeget műsor stáblistáján, mint szerző. Korábban is foglalkoztál abszurd humorral?

Á, nem. Iparművészféle vagyok, textillel dolgozom, s teljesen véletlenül kerültem bele a Besenyő család életébe. Úgy három-négy évvel ezelőtt kezdődött a dolog. Egyszer Robi dúlt arccal mászkált a lakásban, mert nem jutott eszébe egy aktuális poén, s én ijedtemben kitaláltam mindenféle marhaságot, hogy ne legyen olyan rosszkedvű.

Ez valóban így volt - veszi át a szót Dolák-Saly Róbert - Bár a L'art pour l'art Társulat 1986 óta létezett, s kezdetektől a tagja vagyok, csak 1993-ban döntöttem úgy, hogy energiát fektetek a dologba. Akkor találta ki Móni a Besenyő családot. Bakony és Budapest között autóztunk, amikor azzal az ötlettel állt elő - már amennyiben egy autóban lehet állni -, hogy mi lenne, ha a társulat már ismert figurái egy családot alkotnának. Rögtön fel is osztotta a szerepeket, Galla Miki lett a feleség, Nagy Nati a gyerek, én meg az öreg. Besenyő Pista bácsi adott volt, Laár Andris már korábban feltűnt ebben a szerepben.

A Besenyő család tagjai magánemberként milyen viszonyban vannak egymással?

Jóban. Előfordul, hogy a többiekkel külön-külön is fellépek, s olyankor a színpadon meg a próbákon kívül is találkozgatunk. Baráti a kapcsolat négyünk között.

Korábban zenészként azért nem voltál túl ismert...

Hát nem … A szakmán belül ismertek, de azért a népszerűséget a humor hozta meg számomra. Minden ember képvisel egy bizonyos gondolatvilágot, de hogy milyen módon tudja magát kifejezni, az a véletlen műve. Ha például cipőfelsőrész-készítő lennék, akkor sem vágnám át az üzletfeleimet, s törekednék arra, hogy jó cipőt csináljak.

Nemrég megjelent második albumod - az Őskor cseppet sem humoros ...

Nem, de nem is ez volt a célom vele. Most legalább a közönség megismerheti a másik arcomat is. Egyébként a L'art pour l'art Társulat is rockzenekarként fog fellépni ezen a nyáron, persze az abszurd dalokkal.

Mi foglalkoztat a zenén és a humoron kívül?

Eredetileg biológusnak készültem, s otthon van egy kis könyvtáram, sőt egy videotáram is, ami természettudományos érdeklődésemet tükrözi. Nagyon szeretem a természetfilmeket, érdekel a kozmológia.

Meg gyűjti az üres sörös dobozokat. De ez nem igaz - mondja Móni.

Móni viszont pénzőrült, s otthon a bankjegyeket számolja. Legfőbb tevékenysége, hogy UV-lámpával kiválasztja a nem megfelelőket. De ez sem igaz - közli Robi.

Gulyás L. István

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
LemezekŐskor
Címkék: 1996 | Mai Nap
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja