Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Meglepetés Magazin: „Még nem nőtt be a fejem lágya”

2010. 09. 30.

A L’art pour l’art Társulat oszlopos tagja, és olyan legendás figurák szülőatyja és megszemélyesítője, mint például Pandacsöki Boborján. Azt már kevesen tudják, hogy boldog apa is, bár kislányát nem mutatja meg senkinek.

Róbert sokáig úgy gondolta, nem a színpad az ő világa, hiszen biológiatanárként végzett. A zene azonban végigkísérte az életét, sőt, úgy tűnik, kislánya is örökölte a muzikalitását. „1967 őszén édesanyám beíratott egy gitártanfolyamra, amit pár alkalom után otthagytam. Hangszertanulás helyett a kényelmesebb, baráti körben való zenélgetést választottam, amit persze utólag nagyon megbántam. Ugyanakkor ez is elég volt ahhoz, hogy azon nyomban dalokat fabrikáljak. Ezek a kezdeti próbálkozások meghatározóak voltak a jövőre nézve…”

VAN EGY OKTONDI DALOCSKA

Mostanság a két és fél éves kislányának is rendszeresen gitározik és énekel. „Van egy oktondi dalocska, ami akkor született, amikor altatgattam és sétáltam vele föl-le a szobában. Ezt már régen hallotta tőlem, de nemrég emlékezetből el kezdte énekelni. Nagyon meglepett, és meg is hatott. Szerintem sokkal jobb memóriája van, mint az apjának, aminek nagyon örülök. És a ritmusérzéke is valószínűleg jó, ugyanis a mesefilmek zenés részénél leugrik a kanapéról és táncra perdül. Nemrég azt is észrevettem, hogy hangnemben dúdolta a hallott zenét. De majd akkor mondok egyértelműen igent a muzikalitásáról, ha azt tapasztalom, hogy tisztán énekel. Addig türelmesen várok, és drukkolok.” – jelenti ki.

»MEGFONTOLTABB VAGYOK, MINT RÉGEN«

Sokáig várt, hogy apa lehessen, sőt, ma már senki nem gondolná, de fiatalabb korában tudatosan a gyermekvállalás ellen volt! „Megtapasztaltam, milyen apa nélkül felnőni. Elvem az volt, hogy ha már benő a fejem lágya, akkor jöhet a kölyök, és a vele járó hatalmas felelősség. Most, amikor megtapogatom a koponyámat, azt tapasztalom, hogy még mindig nem nőtt be a fejem lágya. Úgy tűnik, ez már így marad, nincs mit tenni – nevet fel. – Talán valamivel megfontoltabb vagyok, mint régen. Legalábbis remélem. És persze mindent megteszek, hogy jó apa legyek. Ugyanakkor nem lenne tisztességes itt eljátszanom a mintaapát. Nálunk is igaz az, hogy a párom vállalja a gyerekkel való törődés oroszlánrészét. Azért jelen vagyok én is, és törekszem rá, hogy egyre többet legyünk együtt.”

»EZ ITT IS EZT CSINÁLJA?«

Róbert azt meséli, néha fellépésre is elkíséri a családja. „A lányom csodálkozva néz engem a színpadon és biztos azon tűnődik, hogy »Jesszusom, ez itt is ezt csinálja?«. És megvannak a saját apa-lánya pillanataink is. Van egy mozdonyos animációs film, aminek hatására a lányom bemutatta, hogyan kell »mérges arcot vágni«. Na, az nagyon mulatságos volt. Az egyik programpontunk, amit egy természetfilm hatására kezdtünk csinálni, szintén nagyon népszerű. Ez az »oroszláncipelés«: A lányom hasra fekszik a földön, az apja pedig lapockatájékon „beharapja” a ruháját és négykézláb viszi a kölykét, mint az oroszlánok. Na, ezt múltkor 38-szor kellett vele megcsinálni, és a végére a nagyoroszlán, vagyis én, már majdnem megdöglött a fáradtságtól – meséli mosolyogva. És elmondhattam, hogy nyomot hagyott bennem az apaság is, hiszen az oroszláncipelés miatt kisebesedett a térdem. De hogy komolyra fordítsam a szót, a lányom az egyetlen, akinek átadom a fagyimat bármilyen stádiumban. Ezt a párom és azok, akik közelről ismernek, tudnák igazán elmondani, hogy mekkora szó!”

»A SZÁMAT TUDOM RENDESEN IS TARTANI«

Bár Róbert tudja, hogy sokan a legendás figuráival azonosítják őt, ezzel nincs semmi baja. „A figuráimat szeretem. Jó kis találmányok, amelyek nem csak a közönséget szórakoztatják, hanem engem is. Ha valakit több is érdekel belőlem, kis kutatás után észreveheti, hogy a számat tudom rendesen is tartani, sőt, képes vagyok a valódi hangomon beszélni, és hogy vannak más témáim is, mint a »banán« vagy »Besenyő Pista bácsi«”.

Szántó Attila

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 2010 | Meglepetés
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja