Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Origo.hu: Új honlapján csetelhetünk is Boborjánnal

2004. 10. 12.

Az eredeti cikk megtekintése

Kedden induló honlapjának látogatói akár csetelhetnek is a Dolák-Saly Róbert által megformált Pandacsöki Boborjánnal. A feltett kérdésekre BoBeRt, egy beszélgető robot válaszolgat a látogatóknak.

BoBeRt, azaz a Boborján Beszélgető Robot működését az AITIA nevű magyar cég saját chatbot technológiája teszi lehetővé. Ennek lényege, hogy a felhasználó által beírt mondatot a rendszer elemzi, majd a tudásbázisában az ehhez tartalmában hasonló mondatot társítja, végül az ehhez tartozó "boborjáni" választ megjeleníti, kiegészítve a a L'art pour l'art Társulat legendás hősének sajátos arcmimikájával kiegészítve.

Az internetes Boborján robot technológiájának középpontjában az ún. dialógus-motor van, mely egy többéves fejlesztés eredménye. E szoftvernek a jövőben számos felhasználási lehetősége lesz. Ehhez csatlakozik a dialógus tudásbázis, amely a csevegőrobot karakterét adja: ebben találhatók azok a kérdések, amelyekre BoBeRtet felkészítették, s ebből választja ki a Boborján által megfelelőnek tartott választ. A böngészőben szövegesen megjelenített válaszokhoz a Boborjánról készített képszekvenciákat is hozzárendeljük, ezzel is életszerűbbé válik az online beszélgetés.

Az animációkat és a website felületét az AITIA Design Studio grafikusai készítették, flash-alapú technológiák igénybevételével. A csetelő robotot bárki kipróbálhatja a www.boborjan.hu címen, a honlap használatához mindössze egy flash plug-in szükséges. A társaság tájékoztatása szerint a weboldalon november elején új szolgáltatást indítanak majd Bobweb néven. Ezzel más internetes oldalak szövegét lehet majd "boborjánosítani".

Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja