Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

PestiEst: Madarat tolláról....

2002. 10. 17.

A világszerte ismert, Wurlitzer-díjas író újabb halhatatlan remekműve, a Koreában kiadott Csendes tepertők hattyúnásza című regénye után most bizonnyal újra lázba hozza a világ kritikusait és művelt közönségét. A mostani opuss címe, a szerző elmondása szerint, akkor jutott eszébe, amikor madarat etetett… De, hogy komolyra fordítsuk a szót (ami persze teljesen felesleges és valószínűleg lehetetlen vállalkozás is erről a könyvről szólva): Dolák-Saly "Boborján" Róbert zenész, dalszerző, tanár, színész, író ezúttal egy koholmány- és kacsagyűjteménnyel jelentkezik.

Az abszurd humor kedvelői, a L'art pour l'art Társulat rajongói ezúttal sem fognak csalódni. A kötet stílusparódiái elsősorban az újságírást, a zsurnalizmust pécézik ki. Egy elsüllyedt kontinens kutatása során ugyanis a régészek a távoli jövőben felbecsülhetetlen értékű dokumentumokat találnak: három épen maradt napilapszámot Kr. e. 2002-bõl. A szerzõ ezeket az értékes, valamint hűséges kórképet nyújtó sajtótermékeket adja közre. A különböző hírekben, tudósításokban és mindenféle szokásos újságműfajban megjelenő szövegek alkalmat adnak arra, hogy óriásit röhögjünk magunkon, hiszen mindennap(ilap)jaink görbetükrébe pillanthatunk bele. Találkozhatunk Bendő Bandival, akiből egyik nap, úgy dél körül sztár lett, de még nem tudjuk, miért, mert a sajtótájékoztatóra nem fért be az újságíró.

A kulturális ajánlóban egy remek szerkesztői ötlettel találkozunk, ami információval túlterhelt korunk egyik súlyos problémájára kínál megoldást: hogyan tömörítsük a szépirodalmi műveket, hogy azokat gyorsan és nagy mennyiségben abszolválhassuk. (A sűrítési javaslatok között olyan zseniális megoldásokat találunk, mint Kurt Vonnegut Börleszk címû regényének ökonomikus megfogalmazása: "sok jó gondolatom van, és ezek összefüggenek".) Megismerkedhetünk az amerikai hollandológussal, aki már 20 éve figyeli távcsövön Hollandiát, Naftalin Ernõ illem- és gyanútanából pedig végre tudományos választ kapunk a mindannyiunkat izgató kérdésre: köszönjünk-e, amikor belépünk a gyógyszertárba?

tereza

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum

Kapcsolódó linkek

Madáretető
Címkék: 2002 | könyv | Madáretető | PestiEst
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja