Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Színes RTV: Dolák-Saly Róbert: Madáretető

2002. 10. 21.

A legújabb kori magyar abszurd humor kiválósága, a szórakoztatás polihisztora, Dolák-Saly Róbert zenész, dalszerző, tanár, színész, parodista, nyelvész (remélem, sokoldalúságának egyetlen "oldalát" sem hagytam ki) ezúttal a nagy előd és példakép, Karinthy Frigyes nyomdokain haladva íróként lép színre. Újságírói stílusparódiája, a Madáretető napjaink Így írtok ti-je. Azzal a csekély, de nem elhanyagolható különbséggel, hogy ez utóbbi mű humora zseniális, míg az előbbié fergetegesen szórakoztató, rendkívül ötletes és fölöttébb röhögtető.

Ez persze nem feltétlenül esztétikai minősítés, összevetés, csupán egy Karinthyn nevelkedett olvasó, recenzens szubjektív benyomása. A Madáretető "sztorija": egy elsüllyedt kontinens, az Agyatlantisz kutatása során a régészek a távoli jövőben felbecsülhetetlen leletre bukkannak, három épen maradt napilapszám kerül a kezükbe az időszámítás előtti 2002-bõl.

Az újságok annak rendje és módja szerint "tényszerű" bel- és külföldi tudósításokat, ételrecepteket, na meg persze képregényeket és horoszkópokat tartalmaznak. Oly találó stílusparódiával, gyilkos szatírával megírt napilapok ezek, hogy bizony újságíróként pironkodva olvastam a koholmány- és kacsagyűjteményt… (Európa kiadó)

Erős Zoltán

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum

Kapcsolódó linkek

Madáretető
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja