Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Új Magyarország: Őskori lila liba

1996. 04. 03.

SaRock

Azt hiszem, nem mondok azzal semmi újat, ha megállapítom: Dolák-Saly Róbert különleges színfoltját jelenti a hazai könnyűzenei életnek. Nem tartozik a feltétlenül nyomulósok, a mindenáron az előtérben ugrálók közé, ritkán hallani a hangját, a leginkább csak akkor, ha van valami mondanivalója. Legutóbb 1992-ben jelent meg hangzóanyaga lemezen és kazettán, A láthatatlan ég címmel. Az elmúlt évben jobbára csak a Besenyő család Anti bácsijaként, illetve Pandacsöki Boborjánjaként találkoztunk vele néha-néha a tévében, de ezekben az alapvetően verbális produkciókban zenei munkássága kicsit háttérbe szorult.

Új lemez megjelenésére pedig egészen mostanig kellett várnunk. Ez az album azért nem is olyan új, hiszen nagyobbrészt A láthatatlan égről ismert dalok hallhatók rajta, kiegészítve hat új - Vízió, Csillagvándor, Átköltenél, a címadó Őskor, Ádám és a Sátán, valamint az Egy perc című - dallal. Egyfajta elégtétel is ez Dolák-Salynak, hiszen gyártási okok miatt az előző album kazettaváltozata meglehetősen gyatrán szólt, és most végre a maguk teljes szépségében csendülhetnek fel a kompozíciók.

Nagyfokú bátorságra és konokságra vall mindenesetre ez az album, hiszen - mint a kiadó is rámutat ismertetőfüzetkéjében - a mai személytelen diszkósztárok és a végtelen technodöngölések korában kell némi elhivatottság igazi, mély és tartalmas muzsikát írni, illetve játszani. Ugyanakkor féltem is hősünket, mert ez a lemez túl szép és túl elemelő ahhoz, hogy tömegeket megérintsen, hogy a rádiók rendszeresen játsszák, hogy a sajtó ezzel legyen tele. Ez a mû mindezek dacára igazi tett, olyan, amelyre sokan még évtizedek múltán is emlékezni fognak.

Ugyancsak emlékezetes, sőt mi több, a kilencvenes évek hazai tömegkultúrájában jelentékeny szerepet játszó L'art pour l'art Társulat is második nagylemezét jegyzi. A Besenyő család tagjai - kiknek szellemi őrülete és intellektuális verbális horrorja korosztályoktól függetlenül bekerült a köztudatba - mostanában annyira elfoglaltak, hogy hónapok óta egyszerűen képtelenek átvenni az előző lemezükért járó aranyplakettet.

Az új anyag két műsor - a Szépségverseny és a Besenyő család álma - szónikus lenyomata, kiegészítve olyan Besenyő-slágerekkel, mint a Nyálon lőtt lány balladája, a Fületlen fiú, a címadó Lila liba vagy a Margit-dal. A hírek szerint egyébként két új televíziós Vastyúk-műsort is leforgattak a fiúk, melyek közül az első május 20-án kerül adásba.

(jávorszky)

Dolák-Saly Róbert: Őskor. PolyGram, 1996; L'art pour l'art Társulat: Lila liba. PolyGram, 1996

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
LemezekŐskor
LemezekLila liba
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja