Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Vasárnapi Hírek: Dolák-Saly meggyőződésből vágta a centit

2004. 10. 31.


Dolák-Saly Róbert egyike azoknak, akik a sorkatonaság búcsúztatása alkalmából a Hősök Terén szervezett „óriás centivágáson” levághattak egy darabot a 30 méteres visszaszámláló-plakátból. A rekordméretű centi utolsó része november 3-án hullik le, ezzel véget ér egy hosszú korszak: leszerel az utolsó sorkatona, Magyarország 136 év után átadja a múltnak a sorozott sereg intézményét.

Robi lapunk kérésére bevallotta: nem volt katona és mindent el is követett annak érdekében, hogy ne is legyen.

– Minden sorozás előtt szabályos fogyókúrát hajtottam végre. Napokig futkároztam, nem ettem, nem ittam, a végén olyan állapotba kerültem, hogy alig tudtak betámogatni a bizottság elé – meséli, hozzátéve:

– Úgy éreztem, hogy nem nekem való. Szerintem mindenki csinálja azt, amihez ért. Persze nekem is voltak olyan haverjaim, akik szívesen mentek, mert tetszett nekik. Aki katona szeretne lenni, annak legyen lehetősége rá, de másokat békén kell hagyni. Én csak nevettetni tudtam volna a katonákat, de azzal harci helyzetben nem sokra mentünk volna. Az ismert művész tehát feltétlen híve a szerződéses katonaságnak.

– Sajnos olyan világot élünk, ahol szükséges, hogy egy ország katonaságot tartson fenn. S ha már ez így van, akkor a szerződéses megoldás a helyénvaló, ahol a katonák tényleg értik a dolgukat. Ők a valódi profik, sokkal képzettebbek, mint a sorkatonák – mondja.

Dolák-Saly Róbert kifejezetten örült, mikor felkérték centivágásra:
– Úgy éreztem, nálam alkalmasabb embert nem is választhatott volna a sors erre a feladatra! Tiszta szívből vállalom a gondolatot: legyen vége a behívásoknak, és csak az legyen katona, aki akar! Jó, hogy most tehettem érte egy kicsit, és levághattam egy centit a tízből.

R.C.

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 2004 | Vasárnapi Hírek
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja