Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

ZOOBUDAPEST.COM: Makik között sétálhat a közönség

2009. 06. 20.


Mostantól akár a makik közé is besétálhatnak mindazok, akik felkeresik Állatkertünket. A népszerű gyűrűsfarkú makik kifutóját ugyanis– saját erőből – oly módon alakítottuk át, hogy az a látogatók számára is bejárható legyen.

Megújult a gyűrűsfarkú makik lakóhelye. A Madagaszkár szigetén őshonos félmajmok (nevezik őket lemuroknak is) úgynevezett immerziós kifutót kaptak. Ez azt jelenti, hogy a látogatók bemehetnek a makik közé, és a kijelölt sétaúton szabadon közlekedhetnek a kifutóban.

Állatkertünk közismert törekvése, hogy – ahol ez lehetséges – igyekszünk minél közelebb hozni az állatokat a nagyközönséghez. E program eredményeként már korábban is létesültek immerziós állattartó terek, a legelső – egész Magyarországon is elsőként – 1986-ban, az egykori Madárház trópusi csarnokában. Jelenleg is immerziós módon kerülnek bemutatásra a trópusi lepkék, a lajhárok, a fakókeselyű és számos más madárfaj, illetve – mostantól kezdve – a makik legnépszerűbb faja is.

A gyűrűsfarkú maki vagy katta (Lemur catta) megjelenése miatt mindig kedvelt volt a látogatók körében. Ez az érdeklődés azonban még tovább nőtt az elmúlt esztendőkben, elsősorban egy nagy sikerű animációs gyermekfilm (Madagaszkár) nyomán. A makik közül egyébként ez a faj jóformán az egyedüli, amelyik elsősorban a nappali órákban aktív, így ez is alkalmassá teszi arra, hogy immerziós formában kerüljenek bemutatásra. A faj Madagaszkár szigetének déli felén őshonos, egyik legfeltűnőbb jellegzetessége pedig a hosszú, sávozott farok. Méretes farkukat a makik a fák ágain közlekedve egyensúlyozásra, ugrás közben kormányzásra használják, ha pedig a talajszinten mozognak, zászlóként használják, így jelezve a csoport többi tagjának, hogy éppen merre járnak.

Állatkertünkben jelenleg öt gyűrűsfarkú maki él, három nőstény és két hím. A nőstények (név szerint Mami, Elvira és Gumus) mindannyian budapesti születésűek, a legfiatalabb (Gumus) éppen öt esztendős. A hímek körül Lehel kilencéves, Gáspár pedig a 2008-as évben született. Mivel a lemur l’amour nem számít ritkaságnak, a makik várhatóan az új kifutóban is rendszeresen szaporodni fognak.

A most megnyitott létesítményt az Állatkert saját erőből, 4 millió forintos költséggel alakította ki.

Nem simogató

Az immerziós maki kifutó természetesen nem maki simogató, hiszen a makik nem háziasított állatok (ellenétben az állatsimogatóban élő kecskékkel és birkákkal). Ugyanakkor arra megvan az esély, hogy az érdeklődő makik egészen közel merészkedjenek az emberhez. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha a látogatók kerülik a hirtelen mozdulatokat, amelyek elijeszthetik az óvatos félmajmokat.

Tréfás megnyitó két szalaggal

Az új létesítményt Randrianasolo Richard, a Madagaszkári Köztársaság tiszteletbeli konzulja, valamint Dolák-Saly Róbert előadóművész adták át a nagyközönségnek. A tiszteletbeli konzul jóvoltából az avatáskor nemcsak a magyar, hanem a madagaszkári trikolór színeivel készült szalagot is átvágtak. Dolák Saly-Róbert külön a megnyitó alkalmából írt tréfás monológgal tette emlékezetessé az eseményt.

Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja