Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Képes ifjúság: DSR, LPL és a jeti vagy mi a pék

2011. 08. 16.

A L'art pour l'art Társulat (a továbbiakban LPL) idén 25 éves, és legújabb előadásukkal járják Magyarország színházait. Az idei Hegyalja fesztivál utolsó napján, július 16-án lépett fel az LPL Társulat aktuális, A három testőr és a jeti vagy mi a pék című darabjával. Másfél órás rekeszizom-torna után Dolák-Saly Róbertet faggattam arról, hogy milyen diák volt, és minek is tanult...

A ti helyzeteteket milyennek látjátok a mai magyar humor műfajában?

Ragyogónak. Jól érezzük magunkat a bőrünkben. Huszonöt éve folyamatosan telt házak előtt játszunk. Nincs okunk panaszkodni.

A mai előadás hogyan készült, miként alakult ki?

Ez az est egy felújítás. Pontosabban felújításnak indult, de majdnem egy vadonatúj darab lett belőle. Az alapmű a Három testőr és a jeti című előadás volt. Lassan viszont annyi új jelenet került bele, hogy kénytelenek voltunk lemondani az eredeti tervről. Az ötletek csak úgy jöttek. A régi darabból két dal, valamint Boborján jetis jelenete került be. Ja, és Pethő Zsolt egyik dala három feldogozásban, a Hányszor lehet büntetlenül énekelni egy refrént című. Természetesen örülünk annak, hogy az est 70 százaléka új, mert a közönség is erre vágyik igazán. Így egy olyan műsort mutathatunk be nekik, amely a legjobb régi dolgainkból válogat, és az újdonságra vágyók elvárásait is kielégíti.

Ez az aktuális előadás tekinthető egy, a jubileumi 25. szülinapot ünneplő sorozat részének?

Ez nem jubileumi előadás, hanem csupán egy a műsoraink közül. Az éppen soron következő, vagyis a 13. színházi előadásunk. Megemlíteném az októberi MÜPA-s előadásunkat, amit viszont valóban jubileumi előadásnak készítünk. Annyit elárulhatok, hogy egy televíziós sorozattal is ünnepelünk, ami azért is izgalmas, mert már tíz éve nem szerepeltünk a tévében ilyen formában. Most jött el az a pillanat, amikor olyan felkérést kaptunk, amely méltó arra, amit a társulat képvisel, más szavakkal, nem kell olyat csinálnunk, amit nem akarunk. Úgyhogy mostantól még több dolgunk lesz, mint az elmúlt évben.

A Youtube-ról mi a véleményed? Örülsz, hogy nem kevés régi-új DSR és LPL felvétel található rajta?

Hasznos dolognak tartom, mert a közönség így akkor is élvezheti a jeleneteinket és dalainkat, amikor nem vagyunk éppen a tévében. Nagyon sok barát, ismerős, művészkolléga, rajongó keres meg azzal, hogy egy-egy estét a felvételeimmel, vagy a társulat felvételeivel töltöttek. Ez megnyugtató érzés, hiszen a youtube-os nézettségek kifejezik az emberek valós viszonyát bizonyos produkciókhoz, függetlenül attól, hogy a tévék mit próbálnak a közönségre erőltetni.

A régebbi tagok is fellépnek a MÜPA-s előadáson?

Mi mindig is nyitottak voltunk ez ügyben. Ha valaki nem lépett fel velünk, az nem rajtunk múlott.

A jelenből ugorjunk át egy kicsit a múltba... A színpadon különböző őrült karaktereket formálsz meg, de ahogy itt beszélgetünk, nyugodt és kimért vagy. Most egy teljesen váratlan kérdés következik: milyen voltál diákként?

Általános iskolában rendes gyerek voltam. Igyekeztem, és dolgoztam a jó jegyekért. Középiskolában már többet rosszalkodtam, és elég silány jegyekkel indítottam az első és második évet. Harmadikos koromban volt egy balesetem, ami miatt fél évet otthon töltöttem, és volt időm egy picit gondolkodni. Úgy döntöttem, hogy unatkozás helyett néhány könyvet alaposabban tanulmányozok. Ebből kifolyólag rendesen megtanultam például a biológiát. Ez lett a főiskolai felvételim sikerének alapja, ami után biológia-rajz szakon végeztem. Utána felvettek egyetemre is, de ott már csak fél évet töltöttem, mert az előadói műfaj jobban érdekelt.

Melyik volt a kedvenc tantárgyad?

Értelemszerűen a biológia volt az egyik, de általában azokat a tantárgyakat szerettem, melyeket értelmes, tehetséges tanárok adtak elő, függetlenül attól, hogy mi volt az. Sok iskolába jártam a sok költözés miatt, így akadtak jó tanáraim is.

Mi volt az, ami megfogott egy tanárban?

A kreativitás és a tehetség. Az a fajta lelkesedés, az az egyéniség, amellyel át tudta nyomni belénk az érdeklődést. Aki kíváncsivá tett, és aki a kíváncsiságot ébren is tudta tartani bennem és az osztálytársaimban.

Ha jól tudom, tanítottál is...

Három évet, igen. Általános iskolákban. Felsősöket és alsósokat is tanítottam. Felsőben biológiát és rajzot. De sok más órára is bementem helyettesíteni. Például énekórákra is.

Óráidon mennyire játszottál szerepeket és a most ismert, általad alakított karakterek közül melyeket jelenítetted meg az osztályteremben?

Akkor még nem voltak meg ezek a figuráim. A gyerekeknek meg kellett elégedni a civil énemmel. Persze sokat viccelődtem velük, és sokat énekeltünk együtt. Jó kis órák voltak. Nagyon sok kedves visszajelzést kaptam a régi tanítványaimtól.

A zenei karrier hogy indult?

Egy tévés tehetségkutató versenyen első helyezett lettem a szólisták kategóriájában. Ez a Pulzus című könnyűzenei műsor keretein belül történt. Az Átköltenél és az Átváltozás című dalommal nyertem.

Ez beszerezhető valahol?

Az Átköltenél megjelent lemezen, a Youtube-on is fent van, csak hanggal, az Átváltozásról a tévében van egy egy szál gitáros verzió, de még a régi szöveggel, amit nem propagálnék. Utána nem sokkal megírtam rá a jó szöveget is, de azt nem rögzítettem. Most pont azon gondolkodom, hogy egy zenei vállalkozás részeként, pár kollégámmal ezt a dalt is felvesszük.

Zenei műveid kaphatók 2011-ben?

Nem. Már nincsenek a boltokban. Kevés ideig voltam a műfajban. Ezért is szeretnék most kicsit zenélni, felvenni pár régi és új dalomat is.

Érezni a L'art pour l'art-on is a rockos beütést. Van-e esetleg közös kedvencetek?

Ezt nem tudom. A sajátjaimról tudok beszélni. A leglágyabb zenéktől a legkeményebbekig sok minden tetszik, mint például az Enya és az Abba, de a Led Zeppelint is szeretem, sőt a death metal sem áll tőlem távol. Mindenevő vagyok, a lényeg, hogy izgalmas legyen számomra és hatni tudjon rám.

A death metal együttesek közül melyik fogott meg?

Szerencsére egyik sem. Volt már, hogy egy death metal zenekar meg akart fogni, de én nagyon gyorsan tudok futni. Egyszer például az egyik zenekar elkapta a vállamat, de én egy ügyes ugrással kiszabadítottam magamat, és így sikerült elmenekülnöm. Azóta rémálmaim vannak. Mindig azt álmodom, hogy detah metal zenekarok kergetnek éjszaka a stadion körül.

Amikor egy angol dal megragad téged, akkor milyen gyakran keresel a szövege után? Milyen a tapasztalatod ilyen téren – megerősíti benned az első benyomást, vagy néha ki tud ábrándítani, hogy „uramisten, micsoda szöveget írtak hozzá?!”

Hát, régen volt már nagyon, amikor én szöveg után kutattam. Az angol dalok zenéje és hangszerelése érdekel igazán. A szövegük valódi jelentése, hangulata csak azokhoz ér el, akik perfekt beszélik a nyelvet, de az nem én vagyok.

Roger Waters Falát nézted most Pesten?

Most nem. De természetesen egy hozzám nagyon közel álló zeneszerzőről van szó. A múltkori, néhány évvel ezelőtti koncertjén ott voltam, de David Gilmourt is nagyon kedvelem. Szeretem ezt a zenei világot, amit ők képviselnek, művelnek.

Hegyalján kint voltatok megnézni valamelyik szabadtéri produkciót?

Most nem voltunk, bár előadásokkal is elő szoktunk fordulni fesztiválokon. Elárulom, hogy a fesztiválokat nem tekintjük a legmegfelelőbb helyszínnek a L'art pour l'art előadásokhoz, mert túl zajosak, és ilyenkor mi is rá vagyunk szorítva, hogy zajosak legyünk. Nincs semmi gond azzal, ha keményebb rock-számokat is előveszünk, de jobban szeretem, ha színesebb a műsor, és nem csak egyféle dolgot mutatunk meg magunkból.

Vígi László

Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja