Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Könyves blog: Hangosan kacagtam

2011. 01. 11.

Az eredeti cikk megtekintése

Dolák-Saly Róbert rendkívül sokoldalú ember. Karrierjét zenészként kezdte, azonban igazi hírnevet az 1986-ben alakult L’art pour l’art Társulat abszurd humort játszó csapatában szerzett, mint színész. Számomra ő testesíti meg az igazi humort. Nem múlt el szilveszter anélkül, hogy valamelyik általa megformált karakteren ne röhögtünk volna pezsgőbontásig. 2002-ben pedig egy újabb oldaláról is megismerhettük, ekkor jelent meg ugyanis első könyve a Madáretető. A könyv sikerét mi sem mutatja jobban, hogy a 2002-es első kiadást követően idén nyáron már a hetedik kiadás látta meg a napvilágot, valamint a tavalyi év végén megjelent a folytatás is Agyatlantisz, avagy az ember tragédia címmel, amely szintén hasonló népszerűségnek örvend.

A könyv tulajdonképpen nem más, mint egy újságírói stílusparódia, melynek alaptörténete, hogy a régészek egy elsüllyedt kontinens – az Agyatlantisz – kutatása során felbecsülhetetlen dokumentumokat találnak. A kötet ezekből az újságokból tartalmaz három darabot, melyekben megtalálhatóak a mai népszerűbb blokkok, úgymint belföldi-, külföldi hírek, politika, tudomány, sport vagy éppen a horoszkóp. Mindezeket olyan formában tárja elénk az író, hogy a szemünk nem marad szárazon. Minden eszébe jutó „hülyeség”-et leírt, hogy kellően kiparodizálja a mai pletykalapok „híreit”. Viszont ha jobban belegondolunk, némelyik nyomtatott sajtóban is hasonló értékű cikkek olvashatók, Dolák-Saly Róbert ezeket csak a végletekig kiélezi, hogy mi jókat nevessünk rajta. Mindezt olyan nagyszerűen megszerkesztve tárja elénk, hogy a könyvben alig akad olyan sor, amelyen ne nevetnénk el magunkat.

Ráadásul a könyv sosem fullad unalomba, ugyanis a rengeteg különféle blokknak köszönhetően amikor már ráunnánk az egyik témára, már következik is a másik, és újult lendülettel folytathatjuk az olvasást. A könyvet rengeteg kép is színesíti, sőt megtalálhatóak benne a már jól ismert Winnetouról szóló diafilmek is, a kicsit raccsoló porondmester, Leopold előadásában. Igaz a 162 oldalas kötetet akár egy nap alatt is kiolvashatjuk, azonban mindenképpen érdemes olvasás közben kisebb szüneteket tartani, mert így sokkal jobban ütnek a poénok.

Személyes kedvencem a hirtelen lett sztár, Bendő Bandi történetei, akit az elején mindenki szeret, de senki se tudja, hogy mit is csinál ő valójában. A már nagyon eltúlzott politikai hírek, valamint a horoszkópok elolvasása után is nagyobb szüneteket kellett tartanom, és megvárni, hogy abba tudjam hagyni a nevetést.

Mindent egybe vetve a Madáretető egy rendkívül humoros és kellőképpen változatos kötet, amely nagyon sok kellemes percet fog szerezni azoknak, akik szeretik az abszurd humort, és egészen biztos, hogy kiolvasása után is még hosszú ideig le-le fogják venni a könyvespolcról, hogy újra átolvassák kedvenc részeiket. Arra viszont ügyeljünk, hogy ha buszon vagy forgalmasabb helyen olvassuk a könyvet, akkor számítsunk arra, hogy kiemelt figyelem övezhet majd minket a hangos kacagásunk miatt.

Sitkey Tamás, Jacen

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum

Kapcsolódó linkek

Könyves blog: Hangosan kacagtam
Címkék: 2011 | könyv | madáretető
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja