Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

STOP: "Nincs titok" - Mire készül a L'art pour l'art?

2011. 02. 23.

Hamarosan új előadással rukkol elő a L'art pour l'art Társulat, a részletekről Dolák-Saly Róbert mesélt a STOPnak adott interjújában. Az előadóművész azt is elárulta, hogyan készítik a produkciót.

Február 25-én mutatják be A három testőr és a jeti vagy mi a pék című előadást. Mit lehet róla tudni, mennyiben új, illetve mi maradt meg a korábbi produkciókból?

Új előadásaink megszületését nagyban befolyásolják a közönség visszajelzései, kívánságai. Az elmúlt években egyre gyakrabban tettek fel kérdéseket a jetis műsorunkkal kapcsolatban. Elhatároztuk, hogy tizenharmadik színdarabunk felújítás lesz. A társulat viszont folyton tele van ötletekkel, így egyértelmű volt, hogy a régi est feldolgozásán túl, új műsorszámainkat is bemutatjuk. Egy nagyon izgalmas összeállítást láthat a közönség, melynek nagy része vadonatúj, de felvillantja egy legendás produkció legjobb pillanatait is.

Azt lehet olvasni, hogy a társulat legfrissebb agyszüleményeivel találkozhatunk majd, mik ezek, vagy esetleg említene egy példát?

Sok ilyen lesz. Az előadás elején Pethő Zsolt vezényletével egy jelenet arról mesél, hogy ebben az évben huszonöt éves a Társulat. Aztán először jelenik meg Szászi Móni Néhai néni szerepében. Laár András egy extrém hangszeren játszik, én pedig Naftalin Ernő bőrébe bújva riogatom a nagyérdeműt. Közkívánatra lesznek vadonatúj vetítések, újabb epizóddal bővül például az Egri csillagok, de lesz még sok-sok újdonság.

Hogy készül el egy új előadás? Mennyi próbára van szükség?

Egy ilyen előadás úgy készül, hogy megírjuk. Mindig keveset próbálunk. Előző estünknek, ha jól emlékszem két próbája volt, az is inkább arról szólt, hogy ki honnan jön be a színpadra, és merre távozik. A szóló műsorszámokat mindenki maga tudja, a közösek gyakorlása pedig inkább végszavazásokról szól. Eléggé ismerjük egymás figuráit, személyiségét, és el tudjuk képzelni, hogy mit csinál majd élesben az előadáson.

Mi lehet a sikerük titka? A humor más típusaival hogy tudják felvenni a versenyt? Haladni kell a korral?

Nincs titok. Eredeti figurák, jelenetek, dalok, vetítések és sok-sok verbális, vizuális ötlet: ez a L'art pour l'art. Mindegyikünk szereti, amit csinál. Versenyezni nem szoktunk, de nem is kell. Sajátos a világunk, ilyet más nem csinál az országban. Haladni a korral? Sosem foglalkoztunk aktualitásokkal, időtlen a műfajunk. Bár ha jól meggondolom, azért mégiscsak változtak a dolgok: régen diavetítővel vetítettünk, ma számítógéppel és projektorral.

Borsos Zsuzsi

Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja